top of page
Search

Kaj je ključna vloga pri razvoju otrok?

Updated: Feb 7, 2020

Aktivna igra je za otroke pomembna.

Vse vrste iger, od fantazijskih do »divjaških« iger, imajo ključno vlogo pri razvoju otrok. Otroci doživljajo svet in svet drugih, skozi igro. To je primarna dejavnost, ki spodbuja spretnosti, ki so potrebne skozi celo življenje.

Z ustrezno igro, imajo otroci najboljše možnosti, da se razvijejo in postanejo zdrave ter srečne osebe.

Spodbujanje aktivne igre in sodelovanje pri športnih dejavnostih je bistvenega pomena za otroke. Zakaj?


Ker je v današnjem svetu manj možnosti za aktivno igro kot v preteklosti – manj je urbanih igralnih prostorov, manj šolskih ur za igro in šport, manj prijateljev, ki bi se igrali skupaj na domačem igrišču. Vse to prispeva k sedečemu način življenja mladih in vodi do težav, kot so debelost in neaktivnost v socialnem svetu.


Aktivna igra ima takojšnje koristi, kot so kardiovaskularni fitnes, in dolgoročne koristi, vključno z zdravim načinom življenja in boljše telesne, intelektualne in socialne spretnosti. Igra razvija možgane. Telesna dejavnost izboljšuje mišični nadzor in koordinacijo, moč in vzdržljivost, ter lahko spodbujajo zmanjšanje telesnih maščob in ureditev telesne temperature. Igra je učinkovito strateško učenje, tako na prostem kot v šoli.Tveganje za razvoj metaboličnega sindroma in s tem številne aterosklerotične bolezni srca in ožilja izvirajo iz neustreznega življenjskega sloga, ki ga posameznik gradi od otroških let. Procesi ateroskleroze, sladkorne bolezni tipa 2 itd. se začenjajo že v otroštvu in mladostništvu, torej v oblikovanju temeljnih življenjskih vrednot in navad (Škof, 2010).

Glede na prostor in sredstva, otroci povečajo telesni razvoj skozi igro, ki temelji na telesnem gibanju. Gradijo mišično moč in lahko razvijejo navade in interese, ki so osnova za zdrav način življenja.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page