top of page
Search
Writer's pictureMini šport

Na kolo za zdravo telo

Updated: Feb 5, 2020

Bi otroka radi navdušili nad odkrivanjem narave? Nad avanturami in potepi, ki so povsem enostavno uresničljivi? Spadate med tiste starše, ki so prepričani, da otroci potrebujejo veliko gibanja na prostem, saj tako najbolje razvijajo svoje motorične sposobnosti in koordinacijo?


Ni potrebno veliko. Svojemu otroku čim prej kupite primerno otroško kolo, s katerim se bo rade volje podil po dvorišču, se s prijatelji vozil po parku ali pa skupaj z vami odkolesaril nekoliko dlje – tja, kamor avtomobilom ni dovoljeno.

Otroško kolo je pojem svobode. Je razvojni pripomoček, ki otrokom ne omogoča zgolj razvijanja najrazličnejših fizičnih spretnosti, temveč mu pomaga tudi psihološko zoreti.


Otroško kolo namreč otroku daje samozavest, saj je treba za njegovo vožnjo marsikaj znati, tudi pravila varne vožnje. Kolo je za otroka sredstvo, ki mu predstavlja svobodo.

Saj veste: s kolesom ni več omejen na domače dvorišče, temveč lahko osvoji veliko širše področje oziroma se pelje skoraj kamor koli mu poželi srce. Če je to le varno!

Otroško kolo torej otroku nudi dobro mero tistega, kar občutimo odrasli, kadar sedemo v avto in vemo, da bi se lahko odpeljali kamor koli.

Da se bo otrok nad kolesarjenjem navdušil, seveda potrebuje kolo, ki je zanj primerno. To ne pomeni, da mora biti samo majhno, temveč mora biti tudi lahko in enostavno za upravljanje. Otroško kolo, ki je težko, ki se ga težko poganja in krmili, ter nima prestav, ki bi mu olajšale delo, mu lahko hitro vzame veselje, da bi se z vami zapeljal v naravo.


Ne pozabite na zaščitno opremo!

Ko kupite otroško kolo, morate vedno hkrati poskrbeti tudi za to, da bo vožnja varna. To pomeni, da otroka dobro poučite o primernem obnašanju v prometu ter ga opremite s čelado. Če bo vožnja trajala dalj časa, pa mu bo v veselje tudi majhen kolesarski nahrbtnik, v katerega bo spravil svoj bidon z vodo ter manjši prigrizek.

23 views0 comments

Comments


bottom of page