top of page
Search

PLAVANJE: Učenje plavanja skozi igro

Updated: Feb 7, 2020

Kako otroka pripraviti na plavanje? Pri učenju plavanja, igro vključujemo v vseh stopnjah učnega procesa (prilagajanje na vodo, učenje tehnike plavanja), v vseh delih vadbene enote (ogrevanje, glavni del, zaključek), za zmanjšanje občutka ogroženosti in strahu pred vodo, še posebej v začetnem obdobju učenja; za popestritev vadbe in za trdnejšo povezanost skupine.


Temperatura vode je drugačna od temperature zraka, prav tako je v njej večji tudi upor. Največja ovira pri učenju plavanja je strah, zato je potrebno otroka na vodo najprej privaditi, tako da se sprosti in zgubi strah pred njo.

Voda zaradi svojih lastnosti zahteva dobro prilagoditev; pri nekaterih otrocih povzroča neugodna emocionalna stanja, pretirano vznemirjenost, anksiozno stanje, napetost, negotovost, zaskrbljenost ... To se kaže v povečanem srčnem utripu, spremenjenem dihanju, utripu, tresenju telesa, stiskanju rok ob telo, otrokovem občutku, da ga zebe. Otrok se posledično drži ograje, roba bazena, ljudi ... Tudi dihanje v vodi je oteženo in neprilagojeni otroci se bojijo, da bi voda zalila dihalne poti , zato je potrebno veliko pozornosti nameniti vadbi dihanja.


Nekaj predlogov vaj za privajanje na vodo;  Spomnite otroka, kako si zjutraj umiva obraz in naj to poskuša ponoviti tudi v vodi oz. med kopanjem. Naj otrok zajame vodo z obema rokama in v vodi poskuša z usti pihati mehurčke. Pri sebi imejte lonček, napolnite ga z vodo in si jo zlijte na glavo. Pri tem neznansko uživajte. Otrok bo želel ponoviti. Spodbudite ga, naj si tudi sam zlije vodo na glavo. Špricanje mamice je tudi zelo zabavno, pri tem se otrok niti ne zaveda, kako na ta način ves čas moči tudi sebe.

Nove termine za INTENZIVNI TEČAJ PLAVANJA preverite tukaj za bazenu centra Draga Ig.
184 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page