top of page
Search

Pravilna izbira smučarske opreme za otroka

Updated: Apr 15, 2020

Kakšna je pravilna izbira smučarske opreme za otroka?

Pri učenju smučanja ima pomembno vlogo smučarska oprema, ki omogoča udobno, varno, sproščeno smučanje ter možnost napredovanja pri osvajanju novih gibalnih vsebin. Zato je potrebno priskrbeti otrokom pravilno smučarsko opremo. Ker nakup nove smučarske opreme predstavlja velik finančni zalogaj, je cenovno ugodnejša rešitev nakup rabljene opreme na spletnih portalih ali na smučarskih sejmih, kjer je pogosto velika izbira sodobne, še ne dotrajane opreme, ki mora biti kupljena (izbrana) tako, da bo otroku ustrezala glede na njegovo velikost, težo in znanje.


VIŠINA SMUČI: 

Velikost smuči naj bo usklajena z velikostjo otroka, otrokom naj smuči segajo do brade, lahko še malo manj, sploh če je otrok čisti začetnik. Krajše smuči otrokom omogočajo lažje vrtenje in navezovanju prvih zavojev. Smuči morajo biti pripravljene, imeti dovolj ostre robnike in ustrezno impregnirane.

SMUČARSKI ČEVLJI za otroke: 

Naj bodo primerno veliki, od 0,5 - 1 številke večji od velikosti otrokovega nogice. Po možnosti naj imajo smučarski čevlji izražen rahel naklon, ki bo omogočal otroku vzpostavljaje ustreznega ravnotežnega položaja pri učenju novih spretnosti na smučeh. SMUČARSKE PALICE: 

Naj bodo primerno visoke in naj segajo do višine 90 stopinj pokrčene roke v komolcu. Otroci – začetniki pa palic za učenje smučanja ne potrebujejo. SMUČARSKA OBLEKA; 

Naj bo dovolj velika (pretesna obleka otroka zelo ovira pri gibanju), nepremočljiva, po možnosti iz dveh delov (bunda, hlače), primerno topla in zračna.

VARNOSTNA ČELADA: 

Je obvezen del smučarske opreme in naj se trdno prilega glavi, biti mora dobro zaprta.

SMUČARSKE ROKAVICE: 

Naj bodo dovolj tople, za otroke so bolj prepričljive rokavice na en prst (palec), otrok ji lažje natika in so tudi toplejše. Predvsem pa naj bodo vodoodporne in ne prevelike, da otrokom ne lezejo iz rok. SMUČARSKA OČALA: 

Naj bodo izdelana iz upogljive plastike, z elastiko in dobrim zračenjem, varujejo naj pred soncem. Pri učenju smučanja, oz. pri prvih korakih otroci še ne potrebujejo smučarskih očal, saj jih pri učenju motijo. Kasneje, ko otrok že dobro obvlada smučarske zavoje in že razvija neko hitrost, pa je pomembno, da se "usedejo" v čelado in da imajo dvojna stekla. Predlagamo, da jih kupujete skupaj s čelado.


Smučarska oprema
Višina smuči za otroke in nakup smučarske opreme

82 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page