top of page
Search

Učenje smučanja za otroke

Updated: Jan 6, 2022


Pri smučanju ima pomembno vlogo smučarska oprema

Prvi koraki na snegu za otroke naj bodo postopni.

Otrokovo dobro počutje je prvi pogoj za zadovoljstvo in uspešno prilagoditev na smučarsko okolje.


Pri smučanju ima pomembno vlogo smučarska oprema, zato moramo otroku priskrbeti primerno opremo, ki mu bo omogočala udobno, varno in sproščeno smučanje.

Kupujmo sodobno opremo, ki bo otroku ustrezala glede na njegovo velikost, težo in znanje.


Kdaj je otrok pripravljen na učenje smučanja

Težko je starostno določiti mejo, saj je vsak otrok poseben, kar pomeni tudi različno motorično in zrelostno pripravljen. Nekatere otroke bo učenje smučanja zanimalo že pri 3 letih, nekatere šele kasneje, nekatere nikoli.

Za triletnega otroka je drsenje na smučeh, pa čeprav le nekaj metrov, kar velik korak.


V povprečju velja, da lahko otroka začnete učiti smučati med tretjim in četrtim letom starosti. Za otroka, ki se prvič spoznava s tem športom, je zelo pomembno, da učenje poteka pravilno in skozi igro.


Otroci radi sprejemajo nove izzive in tako je tudi pri smučanju. Če se učenja ne lotimo pravilno in postopno, lahko naredimo usodno napako. 

Če pa želite, da bi usvajanje določenih znanj na snegu potekalo hitreje, lahko ogromno storite že prej. Zavedati se morate, da je otroka najprej treba naučiti gibanja na snegu in ne tehnike!


Kako ob prvih korakih?


Največja napaka je, da otroku kupite smučarsko opremo, ga postavite na smučišče in ga spustite. Otrok ni osvojil niti gibanja v smučarskih čevljih, niste ga naučili, kako naj vzdržuje ravnotežje, verjetno se bo prvi spust končal s strahom in jokom. 


Za otroke je po navadi učenje smučanja v skupinah veliko bolj zabavno. Pojdimo po vrsti. Pomembno je, da otroka najprej navadite na smučarske čevlje.

Priporočamo vam, da otroka na smučarske čevlje navadite že doma. Naj z njimi hodi po stanovanju ali po dvorišču, v okolju, ki mu je poznano.


Velikokrat se zgodi, da starši pripeljejo otroka na smučanje in mu na smučišču prvič obujejo čevlje. To je za otroka stres, saj se znajde v čisto novi situaciji, saj ima kar naenkrat "težke noge" in se težko giblje.

Če otroka dobro prilagodite na smučarske čevlje, bo učenje smučanja v smučarski šoli veliko bolj zabavno in manj stresno. In ko otroku dodate že težke smuči in čelado, bo resnično težko razumel "kaj mu je tega treba?" 


Cilj MINI ŠPORT šole smučanje je, da se:

- otroke in mladino nauči pravilnega, varnega in samostojnega smučanja - nauči kontroliranja hitrosti in varnega zaustavljanja - jim približati smučanje kot življenjski stil168 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page