top of page
Search
Writer's pictureMini šport

6 nasvetov kako otroke naučiti smučati:

Updated: Feb 5, 2020

Smučanje je za večino otrok, ki imajo radi sneg in nova doživetja, velika zabava. A da zabava ne postane nadležna, je potrebno začeti postopoma in seveda s potrpežljivim učiteljem smučanja, kar pa starši običajno niso.


Kdaj je čas, da se otroci naučijo smučati?


Otroci se naučijo smučati veliko hitreje kot odrasli. Izbira pravega trenutka, da otroke seznanite s smučanjem, je ključnega pomena, ali bodo vzljubili smučanje ali ne. Prvo smučarsko doživetje bo otrokom vzljubilo ljubezen do tega športa.

Zato smo v Mini Športu zbrali 6 najbolj koristnih nasvetov o tem, kako se otroci naučijo smučati in kaj lahko starši storijo za podporo svojih otrok.


V kateri starosti naj se moj otrok nauči smučati?


Prej se otroci naučijo smučati, bolje in lažje je. Kljub temu, pa je vse odvisno od njihove motivacije, želje in fizičnih sposobnosti. Nekateri malčki komaj čakajo, da smučajo kot mama in oče, medtem ko drugi otroci začnejo kazati zanimanje eno ali dve leti kasneje. Vsekakor morate upoštevati osebnost otrok (sramežljiv ali neustrašen) in fizične sposobnosti (negotovi koraki ali dobro ohranjanje ravnotežja), preden se odločite, da jih boste uvedli v smučanje.


Naše izkušnje: Večina otrok je pripravljena na smučanje že pri 4 letih. Običajno so otroci, ki so toliko stari, sposobni ohraniti ravnotežje in preusmeriti težo z ene noge na drugo - idealno za prve zavoje na vadbenih površinah.


Nasvet: Niste prepričani, ali bodo vaši otroci radi smučali? Naj se najprej pridružijo smučarskemu vrtcu. Tako se bodo vaši otroci navadili na smučarsko opremo, medtem ko se bodo na snegu zelo zabavali z drugimi otroki.

Katero smučišče izbrati?


Nekatera smučišča so prijaznejša družini ali družinam kot druga. V idealnem primeru izberite smučišče, ki ponuja različne vadbene površine in enostavne proge, da se bodo vaši otroci naučili smučati. Upoštevajte, da bi morali biti vadbeni prostori enostavno dosegljivi, npr. bodisi naj bodo v dolini ali blizu postaje za vlečnice. Tako se vaši otroci ne bodo naveličali, še preden bi si obuli smuči.

Otroci se naučijo smučati skoraj brez truda, ko jih zabavate, hkrati pa jih učite osnovnih smučarskih tehnik, kot so plužni zavoj, levi ali desni zavoj. Zato izberite tečaje, oz. smučarska središča, ki so posebej prilagojena za učenje otrok. Barvite figure, čarobne preproge, različne ovire čakajo, da jih osvojijo vaši otroci.


Bi moral biti starš tisti, ki svoje otroke uči smučati?


Večina smučarsko navdušenih staršev komaj čaka, da svoje otroke naučijo smučati, vendar je poučevanje svojih otrok priporočljivo samo v dveh okoliščinah: ste odličen smučar in imate spretnosti in potrpljenja, da svoje otroke naučite nekaj novega. Starši pogosto pozabijo, da je glavni cilj otrokovega smučanja, da se zabava na snegu in se navadi na smučarsko opremo. Dokler bo zabavno, se bodo vaši otroci z veseljem učili in vadili osnove smučanja.


Žal ne more vsak starš učiti otrok, kako smučati na igriv, potrpežljiv in razumevajoč način.

Po drugi strani pa so poklicni učitelji smučanja usposobljeni za potrebe otrok. Točno vedo, kdaj je čas za oddih od učne ure, motivacijsko igro, s katero bodo dvignili otroški duh, ali pomoč pri izboljšanju tehnike smučanja.


Skupinsko poučevanje ali zasebni učitelj smučanja - kaj je boljše?


Ali bi morali izbrati skupinske tečaje smučanja ali zasebnega učitelja smučanja, ki bo otrokom pomagal učiti smučanje, bi moralo biti v prvi vrsti odvisno od otrokovih potreb. So vaši otroci popolni začetniki? Se z veseljem družijo z drugimi otroki ali običajno potrebujejo malo več časa, da se prilagodijo novim razmeram?


Zlasti za majhne otroke priporočamo, da preizkusite skupinske tečaje smučanja, saj se bodo tako najbolj zabavno učili smučati skupaj z drugimi otroki svojih starosti. Ena stvar je pa zagotovo: pri pouku v skupini ne bo nikoli dolgočasno. Ko bo čas, boste morda želeli razmisliti o zasebnem učitelju smučanja, s katerim se bodo otroci učili smučati.

Na primer, če načrtujete precej kratek smučarski izlet ali smučarske počitnice, bo morda težko najti skupinski tečaj za vaše datume smučanja. Zasebni učitelji smučanja imajo prilagodljivešje urnike, poleg tega se lahko učitelj smučanja osredotoči samo na ritem, stopnjo in potrebe vaših otrok, kar pomeni, da bodo še hitreje izboljšali svojo tehniko.


Koliko časa traja, da se otroci naučijo smučati?


Učenje smučanja traja nekaj časa, saj se otroci naučijo smučati na različne načine in v svojem lastnem ritmu. Naše izkušnje so pokazale, da se večina otrok po smučarskih tečajih od 3 do 4 dni počuti precej varne na smučeh.

Med prvimi smučarskimi tečaji se bodo vaši otroci navadili na smučarsko opremo in začeli vaditi plužni zavoj in osnovne zavoje ter samostojnega ustavljanja na ravnem terenu. Takoj, ko se bodo vaši otroci počutili popolnoma udobno z osnovami, lahko nadaljujejo z naslednjo stopnjo. V nadaljevanju začnemo delati vzporedne (paralelne) zavoje in da lahko smučajo po modrih in celo nekaj rdečih progah. Napredno učenja se seveda namenjeno otrokom, ki že imajo nekaj izkušenj s smučanjem.



Na kaj moramo biti pozorni pri smučarski opremi?


Standardna smučarska oprema je sestavljena iz smučarske obleke (jakna / hlače / rokavice), smuči, smučarski čevlji, smučarske palice, čelada in smučarska očala. Da bodo vaši otroci uživali v tečajih smučanja, se prepričajte, da se tako čelada kot smučarski čevlji popolnoma prilegajo otrokom.

Izbiranje primernih smučarskih čevljev bo zagotovilo, da se prve smučarske ure vaših otrok ne bodo spremenile v slabo izkušnjo. Prava čelada je seveda pomembna, da bodo vaši otroci ves čas varni.


Kar zadeva smučarska oblačila otrok, je treba upoštevati dva vidika. Oblačila naj bodo topla in vodoodporna, saj ko se otroci učijo smučati, veliko časa preživijo na snegu.


Nasvet: Nakup vse smučarske opreme za vaše otroke je lahko precej drag. Če niste prepričani, ali bodo vaši otroci radi smučali ali ne, ali se bojite, da bodo opremo prehitro prerasli, si opremo preprosto izposodite.


703 views0 comments

Comments


bottom of page